alphaville brasília residencial 1 clubhouse

brasília • 2010-2012 • built
share

ALPHAVILLE BRASÍLIA RESIDENCIAL 1 CLUBHOUSE
BUILT
BRASÍLIA, DF, 2010-2012


We designed this clubhouse in the lower area of a residential condominium in the outskirts of Brasília. It´s surrounded by native vegetation, cattle farms and hills. The building houses a restaurant, administration office, outdoor sports facilities and services. The main goal of the project was to make the building look almost invisible and blended with the landscape for those who would look towards it from the houses in the condominium. The main entrance of the club house, the restaurant, swimming pools and other indoor areas are located on the same level and they are connected by ramps to the open air sports facilities, providing easy access to all its users. The clubhouse building consists of a central space and two “wings” with lower ceilings perpendicular to it. The central space is covered by a rectangular concrete structure that supports a green roof. This structure’s upper level is aligned to the lower street of the condominium, integrating its green roof to landscape that’s visible from the houses in condominium. A suspended staircase crosses the roof and provides an alternative access from the club house to the inner part of the condominium.


The roof structures of the two lower wings have exposed concrete finishing sand are covered by a local type of gravel. The level of the roof slabs in relation to the condominium make the club house less visible and disguised as part of the landscape. Its visual presence is reinforced by the water tower that rises above the green roof. Pivoting doors define the limits of the restaurant and space for events. The form of the building configures a central space where the swimming pools are located. A ramp connects this area to the open air sports facilities, which were placed in different levels, following the existing topography as much as possible. The different levels between the sports facilities were used to place the stands.


The parking space of the club house was designed as to preserve a large area of existing canebrake. It was placed in the same level as the main entrance to the building, promoting easy access to it. The landscape design proposed the creation of light steel structures with cables that will serve as support for vegetation to grow and create shadows over the parking spaces. Similar structures for vegetation were placed besides the suspended stairs and at the entrance building of the condominium. The condominium entrance building and its service building were also designed by the office.


Finalist - Award “O Melhor da Arquitetura 2012 - Category: Buildings for Leisure”, Editora Abril and Arquitetura&Construção Magazine, São Paulo.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
Co-authors: Debora Valença, Daniella Rauber and Rodrigo Scheel
Built Surface: 1.21sqm (clubhouse) + 9.420sqm (sports facilities, swimming pools and parking)
Project: 2010
Construction: 2012
Photos: Haruo Mikami

  • Photo 01
  • Photo 02
  • Photo 03
  • Photo 04
  • Photo 05
  • Photo 06
  • Photo 07
  • Photo 08
  • Photo 09
  • Photo 10
  • Photo 11
  • Photo 12
  • Photo 13
  • Photo 14
  • Photo 15
  • Photo 16
  • Photo 17
  • Photo 18
  • Photo 19

ALPHAVILLE BRASÍLIA RESIDENCIAL 1 CLUBHOUSE
BUILT
BRASÍLIA, DF, 2010-2012


We designed this clubhouse in the lower area of a residential condominium in the outskirts of Brasília. It´s surrounded by native vegetation, cattle farms and hills. The building houses a restaurant, administration office, outdoor sports facilities and services. The main goal of the project was to make the building look almost invisible and blended with the landscape for those who would look towards it from the houses in the condominium. The main entrance of the club house, the restaurant, swimming pools and other indoor areas are located on the same level and they are connected by ramps to the open air sports facilities, providing easy access to all its users. The clubhouse building consists of a central space and two “wings” with lower ceilings perpendicular to it. The central space is covered by a rectangular concrete structure that supports a green roof. This structure’s upper level is aligned to the lower street of the condominium, integrating its green roof to landscape that’s visible from the houses in condominium. A suspended staircase crosses the roof and provides an alternative access from the club house to the inner part of the condominium.


The roof structures of the two lower wings have exposed concrete finishing sand are covered by a local type of gravel. The level of the roof slabs in relation to the condominium make the club house less visible and disguised as part of the landscape. Its visual presence is reinforced by the water tower that rises above the green roof. Pivoting doors define the limits of the restaurant and space for events. The form of the building configures a central space where the swimming pools are located. A ramp connects this area to the open air sports facilities, which were placed in different levels, following the existing topography as much as possible. The different levels between the sports facilities were used to place the stands.


The parking space of the club house was designed as to preserve a large area of existing canebrake. It was placed in the same level as the main entrance to the building, promoting easy access to it. The landscape design proposed the creation of light steel structures with cables that will serve as support for vegetation to grow and create shadows over the parking spaces. Similar structures for vegetation were placed besides the suspended stairs and at the entrance building of the condominium. The condominium entrance building and its service building were also designed by the office.


Finalist - Award “O Melhor da Arquitetura 2012 - Category: Buildings for Leisure”, Editora Abril and Arquitetura&Construção Magazine, São Paulo.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
Co-authors: Debora Valença, Daniella Rauber and Rodrigo Scheel
Built Surface: 1.21sqm (clubhouse) + 9.420sqm (sports facilities, swimming pools and parking)
Project: 2010
Construction: 2012
Photos: Haruo Mikami